Скарлетна краљевска змија

Која је змија најопаснија?

Пре свега, све зависи од тога шта подразумевамо под изразом најопаснија. Да ли се при том мисли на змију која је до данас усмртила највише људи, или на ону чији је отров најјачи?

Краљевска кобра
Краљевска кобра

Неки научници сматрају Краљевску кобру најсмртоноснијом змијом на свету. Пре свега, то је најдужа змија отровница. Њен отров је веома јак. Затим, то је змија која не преза да нападне у свако доба. Забележени су случајеви да су људи умирали само један сат после уједа ове змије.

Краљевска кобра (фотогарфија преузета са Википедије)
Краљевска кобра (фотогарфија преузета са Википедије)

Други кандидат за најсмртоноснију змију била би тиграста змија, која живи искључиво у Аустралији. Сматра се да је њен отров најснажнији од свих отрова. Међутим, пошто је количина тог отрова веома ограничена, много је мање жртава ове змије отровнице.

Постоји једна врста змија отровница у Индији коју зову „крајт“ (Bungarus fasciatus) и која припада посебној групи. Према подацима, умрло је око 77% људи које је ујела ова змија. Позната кобра из Индије у ствари убија далеко више људи од било које друге змије отровнице, али би једва 10% људи умрло од њеног уједа да су на време примили серум.

Banded Krait - Bungarus fasciatus (фото: Jonathan Hakim)
Banded Krait – Bungarus fasciatus (фото: Jonathan Hakim)

Треба рећи и то да највећа змија на свету не припада групи змија отровница. То је змија позната под именом Анаконда, која живи у Јужној Америци. Њена дужина досеже понекад и свих 10 до 12 метара. Међутим, ова врста змија живи у веома неприступачним пределима, те се оправдано верује да постоје примерци анаконде који надмашују по дужини оне примерке који су до данас пронађени.

Анаконда (фото: Jenni Konrad)
Анаконда (фото: Jenni Konrad)

У разним земљама увек постоји много већи број врста неотровних змија од броја врста змија отровница. Од отровница могу се најчешће пронаћи само по неколико врста.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s