Да ли змије полажу јаја?

За све нас змија је змија. Знамо, додуше, да међу њима има разлике, али нам никако није јасно колике су стварно те разлике.

Различите врсте змија размножавају се на разне начине. Знамо да постоје многе врсте змија — звечарке, мокасин-змије, водене отровнице, пругасте змије отровнице — које не полажу јаја већ рађају живе младе, неке одједном чак и по 75 младих!

Да ли змије полажу јаја?Повећа група змија полаже јаја, обично на скровита места, рецимо испод какве стене или у пукотине и рупе. Јаја никако не личе на јаја кокошака, јер су мања и дужа. Постоје, међутим, и врсте змија чија су јаја величине кокошјих јаја.

Змија лежи на јајима (фото: Sirenz Lorraine)
Змија лежи на јајима (фото: Sirenz Lorraine)

Љуска змијских јаја је прилично чврста и кожаста. Број јаја која једна змија може да положи је различит. Сматра се да је питон змија која полаже највећи број јаја. Познато је да је један индијски питон одједном положио 107 јаја.

Из јаја се излегу млади под дејством сунчеве топлоте или топлоте која се ствара распадањем биљних материја. Има случајева када змија чува јаја тако што се склупча око њих.

Мала змија која се тек излегла из јајета (фото: Don Richards)
Мала змија која се тек излегла из јајета (фото: Don Richards)

Пошто неке змије могу да положе одједном и по стотину јаја, ко се брине о толиком броју младих када се излегу? Нико. Све младе змије чим се излегу одмах су способне да се саме о себи старају!

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s