Snake skin in Uckermark by Jon Mountjoy

Зашто змије имају крљушти?

Змије припадају групи гмизаваца, а сви гмизавци имају суву кожу, покривену крљуштима. То значи да су змије сроднице гуштера, алигатора, крокодила, корњача.

Постоји више од 2.000 разних врста и подврста змија; има их које живе на земљи, у земљи, у води, па и на дрвећу. Слободно се може рећи да их има свуда по свету, сем у поларним пределима и на неким малим океанским острвима.

Краљевска Кобра (фото: Mark Dumont)
Краљевска Кобра (фото: Mark Dumont)

Пошто немају ноге, премда змије подгрупе боа и питона имају закржљале остатке задњих ногу, крљушт служи змијама за кретање. Ево како. Са доње, трбушне стране змије имају веома широке крљушти. Змија их може кретати унапред тако да се задњим делом сваке крљушти одупре о неку неравнину или избочину на површини земље. Чим то учини, снагом мишића изгура цело тело унапред.

Зелена Боа (фото: David Amsler)
Зелена Боа (фото: David Amsler)

Све врсте змија, било младе или старе, мењају кожу или, како се то обично каже, „пресвлаче кошуљицу“. Мењају чак и покожицу која покрива очи. У процесу пресвлачења кожа се окрене на наличје. Змија је „свлачи“ тарући се о неравнине земљишта и по неколико пута годишње.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s