Како се корњача брани?

Она располаже изванредним природним оклопом. Оклоп је саздан у виду „коштане кутије“ покривене окошталим плочама, а састоји се из два дела: један покрива горњи, а други доњи део њеног тела. Кроз отворе на саставу ова два дела оклопа корњача може да протури главу, врат, реп и ноге. Оклоп штити корњачу од непријатеља.

Женка корњаче може да шишти. Постоје, додуше, неке врсте џиновских корњача које су способне да грокћу, трубе, па чак и ричу. Слободно се може рећи да је веома мали број врста корњача које имају прави глас, и да су те врсте корњача заиста изузеци.

Како се корњача брани?

Корњаче могу да нарасту до огромних размера. Највећа данашња врста корњаче обично тежи близу 500 kg.
Међутим, ово није ништа нарочито ако се упореди са неким врстама корњача које су изумрле. Једна од њих је Archelon морска корњача која је потпуно изумрла пре много година. Њен добро очувани, скоро цели скелет чува се у Природњачком музеју Јелског универзитета. Оклоп те корњаче је дуг више од 3,5 m и верује се да је жива тежила близу 3.000 kg.

Сматра се да су корњаче прилично дуговечне. Џиновска корњача живи дуже од било ког другог кичмењака. Постоје чак и забелешке о корњачама које су живеле по сто година и више, а неке и пуних 200 година!

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s