Бисер у Остриги

Како шкољке праве бисере?

Пре отприлике 4.000 година један кинески рибар, да би утолио глад, одлучио се да отвори неколико морских шкољки, и тако је вероватно постао први човек који је открио бисере!

Бисери су саздани од потпуно исте седефасте материје од које се састоји унутрашња подлога или »постава« шкољке — остриге. Остригино тело је веома нежно; да би га заштитила од озледа, она лучи течност која је истог састава као бисер и њоме облаже унутрашњост своје заштитне љуштуре о коју се ослања телом.

Чим у унутрашњост једне шкољке упадне нешто што њено тело може озледити, рецимо зрнце песка, острига га одмах облаже са неколико слојева седефасте материје којом облаже и унутрашњост своје љуштуре, те залутало зрно песка постаје бисер!

Бисер у Остриги
Бисер у Остриги

Када се све то одиграва сасвим природно, бисер може да буде савршено обликован. Човек је, међутим, пронашао како да помогне остриги у приправљању бисера: треба само да убаци фино зрнце песка или комадић седефа у остригу. После две или три године, када извади остригу из воде и отвори је, вади из ње прави бисер. Тај поступак се назива »гајење бисера«, и обично не доноси тако савршене бисере као што су природни.

У Јапану су, међутим, пронашли начин за производњу савршених облика »одгајених бисера«. Материја која подстиче остригу на стварање бисера убризгава се непосредно у остригино тело. То је веома осетљива и деликатна хируршка интервенција која захтева крајњу пажњу и вештину, јер се остригино тело не сме ни најмање озледити.

Највећи бисер који је до данас пронађен био је дугачак око 5 cm, са обимом од преко 10 cm! Познато је да су прави бисери веома скупоцени, те се многи људи задовољавају куповином лажних бисера. Французи располажу техником за производњу лепог вештачког бисера: пробушене стак лене перле облажу материјом добијеном од светлих крљушти неких риба, а унутрашњост перли испуне воском.

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s