Шта је електрична јегуља?

Електрична јегуља (Electrophorus electricus) је припадник групе електричних риба. То су рибе које своје жртве хватају или се бране од непријатеља пуштањем електричних удара. Блиске су сроднице и сасвим сличне другим рибама и једина је разлика њихова способност да стварају и испуштају електричне ударе. Научницима ни до данас није пошло за руком да објасне порекло и способност стварања електрицитета у ових риба.

Електрична јегуља

Најопаснији представник врсте електричних риба јесте електрична јегуља (енг. Electric eel) која живи у водама Јужне Америке. Понекад је зову „бразилска електрична јегуља“. Ово змијолико црнкасто створење је становник река које се уливају у Амазон и Ориноко. По дужини нарасте и до 2 m, па и више. Ударом свога репа, у коме су смештени органи за производњу електричне струје, може да ошамути животињу велику као коњ. Забележени су случајеви да су од електричног удара ове рибе људи остајали паралисани и по неколико часова!

Електрична јегуља (фото skpy)
Електрична јегуља (фото skpy)

Електрични сом

Други представник групе електричних риба јесте електрични сом (енг. Electric catfish, лат. Malopterurus electricus), који достиже понекад дужину око 1,25 m и живи у свим већим рекама тропског појаса афричког континента.

Електрични сом (фото JasonCT)
Електрични сом (фото JasonCT)

Електрична ража

Трећа у овој групи била би електрична ража (енг. electric rays), понегде звана „торпедо“, која живи у свим топлијим морима, углавном у великим дубинама близу обала. Неки представници ове фамилије настањују воде Атлантског океана и могу да израсту и 1,5 m у дужину и достигну тежину од 100 kg.

Електрична ража (фото g-na)
Електрична ража (фото g-na)

Електрична ража је тамна по горњем делу тела, а светле боје по трбуху. Тело јој је заобљено и глатко, и опремљено веома снажним репом. Њени органи за стварање електричног пуњења налазе се између главе и шкрга. Експерименти са овом рибом су показали да се њено електрично пуњење може „испразнити“, а обнавља се тек пошто се риба наједе и одмори.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s