Да ли је морски лист риба?

Међу више од 500 различитих врста пљоснатих риба налази се морски лист (Solea solea), иверак, коњски језик, облиш и др. Тела ових риба су равна, пљосната попут тигања; оне леже или пливају окренуте само на једну страну, и на самом врху главе имају очи.

Иверак (фото bsmith4815)
Иверак (фото bsmith4815)

Пре много хиљада година рибе пљоснатице се нису кретале, већ су мировале изврнуте само на једну страну својих пљоснатих тела. Ако би се и кретале, кретале су се усправно, због чега су их све остале рибе лако уочавале и непријатељи почели таманити. Зато су неке врсте ових пљоснатица започеле да се крећу увек окренуте на једну страну, па су временом све врсте иверака почеле тако исто да се крећу.

Очи на врху главе морског листа (фото statico)
Очи на врху главе морског листа (фото statico)

То је, међутим, створило сасвим нов проблем у животу пљоснатица. Тај положај је значио да је риби једно око у муљу а да јој се уста налазе под лошим углом. Хиљадама година покушавале су ове рибе да ускладе положај ока и уста, и око се постепено премештало ка врху главе и најзад сместило на самом врху.

Морски лист (фото Scubaben)
Морски лист (фото Scubaben)

Најнеобичнија појава је та да и данас иверци пролазе кроз ове преображаје. Понавља се цео процес описане еволуције за живота једне пљоснатице — њено око се креће ка врху главе све док се коначно не заустави на самом врху.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s