Да ли је медуза опасна?

Догоди се понекад, на великим плажама, да чувари нареде свима да одмах изађу из воде јер се појавила нека опасна врста медуза, каква је, на пример, „португалска крстарица“. Када погледате у медузу, тешко вам је поверовати да би она могла бити толико опасна.

Медуза изгледа као изврнут дубок тањир. Њени органи за варење налазе се испод „тањира“. Систем за варење завршава се једном цеви која се пружа из самог средишта наниже и на чијем се крају налазе уста. Медузини пипци, који висе са ивица обрнутог „тањира“ (плашта), служе за скупљање хране, али и за пливање, односно кретање кроз воду. Између пипака се налазе нервни центри и органи за осећај.

Тањирасти поклопац медузин саздан је од два танана слоја ткива, између којих се налази пиктијаста маса. Ако се медуза извади из воде, брзо се осуши, јер 98 процената састава њеног тела чини вода.

Медуза (фото vanz)
Медуза (фото vanz)

Ако је медуза сасвим мала, не мора бити много опасна. Али када је велика, то је сасвим друга прича. Научници тврде да постоје медузе чије тањирасто тело има пречник од преко 3,5 m, а пипци достижу дужину од преко 30 m.

Медуза у акваријуму (фото esapekka)
Медуза у акваријуму (фото esapekka)

И када би вас пипци једне такве медузе „обгрлили“, тешко да бисте уопште могли дисати, јер би вас њен „загрљај“ делимично паралисао. Представник највеће познате врсте медуза, назван „португалска крстарица“, убије и поједе за тили час и највећу скушу или локарду. И човека је у стању и те како да повреди. На обалама Аустралије живи једна врста медузе, такозвана „морска зоља“, која је усмртила многе људе.

Јато медуза (фото SamwiseGamgee69)
Јато медуза (фото SamwiseGamgee69)

Код медузе су најопаснији њени пипци. Неки пипци су бодљикави и пробијају тело жртве. Те ћелије-бодље су у непосредној вези са отровним жлездама, чији отров убија или паралише жртву.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s