Како су неке рибе добиле име?

Да први пут у животу видите рибу златни караш и да треба за њу да измислите име, које бисте јој име наденули? Можда ћете приметити како њене крљушти блистају на сунцу и сијају се као злато, па је назвати „златна риба“? Ето, многе рибе су и добиле име по некој својој посебној особини или изгледу.

Тако су, на пример, ајкулу или морског пса Грци називали Karckarios, а Римљани Carcharus, што значи „оштри зуби“! Зар вам морско прасе не личи на свињу? Оно је, уосталом, због тога и добило име.

Риба сабљарка има такво име зато што јој горња вилица заиста личи на сабљу или мач. Риба полетуша, или ластавица, названа је тако зато што „лети“ изнад површине воде. Риба лист пљосната је попут листа, а њено име, Solea, значи „дно“. Та риба, као што знамо, стално се налази у близини морског дна. Назив харинга потиче од англосаксонске речи Haring, која значи „мноштво“; харинге се збиља увек крећу у великим јатима.

Оштри зуби у чељусти ајкуле (аутор WIlly Volk)
Оштри зуби у чељусти ајкуле (аутор WIlly Volk)

Шта је занимљиво у вези са лососом или семгом? Свакако начин на који та риба прескаче преко препрека пливајући узводно. Њено латинско име Salmo значи „риба која скаче“! Морска риба игла или иглица живи у Јадранском мору, а назив је добила по томе што својим уским издуженим телом и вилицама са зубима у виду дугачког кљуна подсећа на иглу.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s