Да ли рибе чују?

Да ли и ви, кад кренете на пецање, идете на прстима до обале потока и избегавате разговор из страха да вам се рибе не поплаше и не побегну? Ако би вас рибе чуле, могле би побећи на неко безбедније место — јер рибе имају уши и чују. Уши риба су смештене у унутрашњости рибљег тела, нису спољни део тела, као у толиког броја других живих бића.

Многи од нас сматрају да рибе живе и без неких функција организма које иначе сматрамо неопходним за живот. Можда тако мислимо зато што су рибе животиње хладне крви. А можда и зато што нам је пецање омиљена забава и што желимо да верујемо како рибе и не знају шта се са њима догађа. Међутим, и рибе имају развијен нервни систем: ако их мучимо, оне пате, ако их повредимо, и те како осећају бол!

Први пут на пецању (аутор bogdog Dan)
Први пут на пецању (аутор bogdog Dan)

Рибе имају веома развијено чуло додира; укус и додир осећају својом кожом. Имају и два омања органа за мирис, смештена у ноздрвама које се налазе на глави.

И поред тога што су рибе животиње хладне крви, ни оне не могу без „горива“, као што не можемо ни ми. И њихово гориво је, наравно, храна. Унета храна сагорева у телу рибе и у свим њеним ткивима, те јој обезбеђује живот, растење и кретање.

Роњење међу рибама (аутор SF Brit)
Роњење међу рибама (аутор SF Brit)

Крвотоком се не спроводи само унета храна до сваког и најмањег рибљег органа, већ и кисеоник, који је неопходан за „сагоревање“ унете хране. Зато и срце у риба има потпуну функцију пумпе за одржавање потребне циркулације крви.

Риба из музеја океанографије у Монаку (аутор yeenoghu)
Риба из музеја океанографије у Монаку (аутор yeenoghu)

Наравно, рибе живе у толико различитим срединама да се једна врста разликује од друге по много чему. Тако, на пример, риба плућарица има и шкрге и плућа за удисање ваздуха! Рибе које живе у великим дубинама су слепе, али зато имају врло осетљиве пипке на глави. Неке живе у сланим водама, друге у слатким. А има их које искључиво живе на дну океана.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s