Има ли стонога заиста сто ногу?

Јесте ли некад преврнули пљоснати камен или комад иструлелог пања и угледали омању животињу налик на глисту како брзо бежи од светлости? Вероватно је то била стонога.

Наравно, нисте стигли да пребројите све њене ноге и уверите се да их заиста има сто! Неке врсте стонога стварно имају тачно сто ногу. Неке чак и више! Али их зато има и са свега тридесетак ногу.

Иако нам се чини прилично чудно да неко живо биће може имати толики број ногу, такве животиње нису толико ретке у природи. Постоји читава једна група животиња стручно названа Myriapoda — животиње с великим бројем ногу — у коју спадају не само стоноге, већ и оне које имају по хиљаду ногу. И тако стонога није прави шампион међу животињама с великим бројем ногу. Осим тога, она спада у најстарије животиње које су се до данас одржале. Сходно научним подацима, животиње са сто и хиљаду ногу постоје већ много и много милиона година!

Стонога (аутор gragsie)
Стонога (аутор gragsie)

Док нека људска бића једва успевају да се не спотакну — мада имају само две ноге, стонога са лакоћом управља са својих стотину или више ногу. Ноге израстају у паровима, и то сваки пар из једног одређеног дела трупа стоноге, иначе равног и са пуно зглобова.

Стонога Oxidus gracilis (аутор J. Coelho)
Стонога Oxidus gracilis (аутор J. Coelho)

У пределу стоногине главе налазе се два подужа пипка и два зуба пуна отрова. За човека је нешкодљив отров већине стонога, али у тропским пределима постоје неке врсте, чија је дужина преко двадесет центиметара, а њихов ујед може да буде и озбиљан. Доказано је да такве стоноге уједом убијају омање птице!

Стонога Scutigera coleoptrata (аутор JoCampos)
Стонога Scutigera coleoptrata (аутор JoCampos)

Стоноге се развијају из јаја која се полажу на отвореном простору. Неке врсте се излегу одмах са пуним бројем ногу. Неке пак врсте се испиле само са седам пари ногу и нови пар ногу добијају сваки пут када мењају кожу, док сасвим не одрасту. У потрагу за храном стоноге излазе само ноћу, а преко дана се скривају дубоко увучене испод коре дрвећа.

Стонога Scolopendra polymorpha (аутор M Hedin)
Стонога Scolopendra polymorpha (аутор M Hedin)
Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

One thought on “Има ли стонога заиста сто ногу?”

 1. Opet ja :S
  >>У пределу стоногине главе налазе се два подужа пипка и два зуба пуна отрова. За човека је нешкодљив отров већине стонога, али у тропским пределима постоје неке врсте, чија је дужина преко двадесет центиметара, а њихов ујед може да буде и озбиљан

  Nemaju zube, nego je to modifikovan prvi par nogu
  Nisu sve stonoge otrovne nego samo centipede. One su pljosnate i imaju po 1 par nogu po clanku, i sve vrste centipeda su otrovne

  Milipede su valjkaste i imaju po 2 para nogu po clanku, i uglavnom nisu otrovne, niti mogu da ujedu

  Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s