Постоје ли мрави-освајачи?

Мрави спадају у ред најчуднијих и најзанимљивијих животиња. Постоји више од 3.500 врста мрава, а налазе скоро свуда по свету.

Сви мрави веома личе једни на друге, и разликују се често само по величини. Има мрава који нису већи од два милиметра, али их има дугачких и преко пет центиметара. Сви живе у заједницама, али су разлике огромне у начину њиховог животаи у навикама.

Најзанимљивија врста мрава јесу свакако мрави–освајачи. Они једу и жива створења! У Африци постоји једна врста мрава (Anomma aureus) који су названи „живи ваљак“. Они надиру у правим армијама састављеним од више хиљада јединки. Убијају и прождиру све што на путу нађу.

Сигурно се већ питате: „Како један тако мали инсект, као што је мрав, може да убија и прождире све што нађе на путу?“ Пре свега, мрава има на хиљаде и хиљаде, безброј. Чак и највеће животиње беже када они наилазе. Ако се деси да се неки створ ипак не спасе бекством — свршено је! Армија западноафричких жутих мрава ће га убити и потом прождрати, био тај створ обична мува, крокодил или рањени лав!

Постоји једна врста мрава која напада само омање створове. Дали су им име „мрави-легионари“. Живе искључиво на америчком континенту. Гамижу у формацији од по хиљаду мрава у једном реду. Народ у Мексику бежи од својих кућа када они долазе. А та војска мрава поједе све на шта наиђе: бубашвабе, пацове, мишеве, гуштере, све што загађује људске домове. Када најезда мрава прође, људи се враћају својим кућама, потпуно очишћеним од разноврсне гамади и штеточина!

Мрав из Индије (аутор binux)
Мрав из Индије (аутор binux)

Да ли вам је познато и то да постоје мрави који држе робове? То су такозвани амазонски мрави мрко-црвене боје. У друштвеној заједници тих мрава војници су сви мрави-радници, који се због свога „позива“ не могу бавити проналажењем и сакупљањем хране, нити водити бригу о подмлатку. Зато одлазе у освајачке походе и поробљују друге мраве, којима потом стављају у задатак све те послове.

Армија мрава (аутор Axel Rouvin)
Армија мрава (аутор Axel Rouvin)

Ти мрави нападају најчешће гнезда једне врсте мањих мрава, црне боје. И чим те мравињаке поробе, одмах пренесу њихове ларве и лутке у свој мравињак. А када се у мравињаку излегу нараш-таји црних мрава, они ће радити у заједници амазонских мрава баш као прави робови.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

One thought on “Постоје ли мрави-освајачи?”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s