Шта су термити?

Можда изгледа чудно, али ови инсекти, који сваке године причињавају огромне штете, постоје на свету већ више милиона година? Пратермити су, дакле, живели још у доба диносауруса!

Данас их има расутих свугде по свгету. Већином ипак живе у влажним тропским пределима. Има преко 2.000 врста термита.

Термити су инсекти налик на мраве, али се од њих разликују по много чему. Труп им је дебљи, светле је боје, а пипци су им унеколико савијени.

Живе у дрвећу, у друштвеним заједницама. Нагризају дрво и стварају ходнике, „термитњаке“, у којима живи цела заједница. Заједницу термита чине „краљица“ (матица) и „краљ“, ратници и радници. Ратници штите термитску заједницу од непријатеља. Немају крила и не виде, али су ипак добри борци.

Термит (аутор  Velo Steve)
Термит (аутор Velo Steve)

Задатак радника је да обезбеђују храну за читаву заједницу. Ти радници једу дрво, сажваћу га и сваре, па потом том свареном храном прехрањују све остале термите. При завршетку црева радника налази се једна течност. Када се та течност посматра кроз микроскоп, виде се на хиљаду једноћелијских животиња, тј. праживотиња или протозоа. Протозое претварају целулозу дрвета у шећер. Тај шећер сваре радници и потом њиме хране остале термите.

Дрвеће се може заштитити да га термити не нападају. По једној методи дрво треба натопити креозотним уљем под притиском, како би продрло до саме сржи дрвета. При изградњи кућа мора се водити рачуна да необрађена дрвена грађа буде најмање 60 cm издигнута изнад земље. Иако Је у начелу за живот већине врста термита потребна влажна земља, постоје и такве врсте које живе и по исушеном дрвећу.

Краљица термита са радницима и јајима (аутор nerdabout)
Краљица термита са радницима и јајима (аутор nerdabout)

При лежењу јаја, матица изгуби способност кретања, па је стога опслужују радници из термитњака. Обилазе је и чисте, док једна група прихвата јаја која женка испушта из полног отвора. Сваки радник одмах граби по једно јаје, очисти га и односи у посебну „дечју собу“. Матица леже јаја сваке две секунде, што значи око 30.000 јаја дневно. Може да носи јаја и дању и ноћу, лети и зими, а можда и целог живота који понекад траје и до десет година!

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

One thought on “Шта су термити?”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s