Шта је шкорпија?

При помену шкорпије одмах помишљамо на опасност и отров. Заиста, шкорпија спада у животиње које је веома непријатно срести.

У Северној Америци се шкорпија може наћи само у области Аризоне. Аризонска шкорпија је сродник врсте која живи искључиво у Мексику. А та врста може да убије човека у року од једног часа. Забележено је да је у периоду од 1942-1977 усмртила око 1.600 људи.

Шкорпије су сродници паукова: имају четири пара ногу који служе за кретање и један пар снажних пипака попут клешта којима се служе за хватање плена. Поменимо да имају и дугачак, танак и пршљенасти реп који се завршава изразито шиљатом жаоком, а ова је непосредно повезана са жлездом за лучење отрова.

Док се креће, шкорпија држи реп савијен у луку изнад тела. Када шчепа плен својим клештастим пипцима, савија реп преко главе и жаоком убада тело жртве. Њен отров је у стању да убије или паралише инсекте, пауке, и све остале животиње којима се шкорпија храни.

Шкорпија (аутор fabriceh)
Шкорпија (аутор fabriceh)

Шкорпије нападају већином ноћу. Дању се скривају по мрачним местима, под камењем, у корењу или у тамним деловима зграда. Старије шкориије обично живе и крећу се потпуно саме.

Шкорпије живе углавном у топлијим пределима. Млади долазе на свет живи и по рођењу се обесе на леђа мајке. Она се не стара о њиховој исхрани, те после неколико дана млади напуштају мајку и одају се самосталном животу.

Шкорпија са младима на леђима (аутор Oeeg)
Шкорпија са младима на леђима (аутор Oeeg)

Постоји више стотина врста шкорпија. Њихова величина је различита и креће се од 1,5 до 18 cm. Највећи примерци могу се наћи у тропским пределима.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s