Откуда најезде скакаваца?

И у библији се може прочитати о најездама скакаваца и пустоши коју остављају за собом. Такве најезде су у то време сматрали божјом казном, баш као и поплаве, суше или кугу.

Међутим, најезде скакаваца јављају се и у многим другим деловима света. Тако је, на пример, позната велика најезда скакаваца од 1874. до 1876. године, када су западни крајеви Сједињених Америчких Држава претрпели огромне штете.

Многи научници су се бавили проучавањем појаве најезде скакаваца, који су надолазили у ројевима и извесно време прекривали неке пределе, а потом брзо нестајали да би се опет вратили.

Рој скакаваца на листу (аутор renzguerra)
Рој скакаваца на листу (аутор renzguerra)

По свој прилици извесне врсте скакаваца који доносе пустош доживљују две фазе, или два различита периода у једној сезони. Те две фазе су њихов појединачни живот и њихов заједнички, друштвени живот, живот у групама. У свакој од ових двеју фаза скакавци се понашају крајње различито. А та различитост се највише испољава у погледу боја тих животиња, њиховог облика, њихове грађе и коначно у њиховом понашању.

Када се налазе у фази појединачног, усамљеног начина живота, ти скакавци се не удружују и понашање им карактерише изразита лењост. Тада њихова боја одговара боји средине у којој живе. Када се пак налазе у фази групног, друштвеног живота, они су редовно црне и жуте боје, имају јако развијен нагон и смисао за друшгвени живот у великим заједницама, живахни су и немирни, па чак добију и повишену температуру тела. Поред наведених, постоји читав низ и других разлика, готово до крајњих супротности. Осамљена фаза живота је ипак нормалан начин живота једног скакавца.

Ако се деси, из нама још увек непознатих разлога, да су скакавци у фази појединачног начина живота присиљени да се удружују, онда се рађају јединке склоне друштвеном или групном начину живота. Такви скакавци су обавезно немирни и раздражљиви, почињу одмах да тумарају, али им се други придружују, стварају се читави ројеви и убрзо су небројени милиони ових инсеката спремни да у најезди прекрију читаве пределе, и тако начине праву пустош на многим културама.

Миграција великог роја скакаваца преко мексика (аутор The Brit_2)
Миграција великог роја скакаваца преко мексика (аутор The Brit_2)
Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s