Шта је то богомољка?

Међу најзанимљивије инсекте спада богомољка, инсект издуженог и витког тела који, док мирује, дугачке предње ноге држи сасвим слободно и у таквом положају даје утисак као да се тог тренутка моли.

Али се богомољка у том положају уистину не моли, већ у правом смислу лови. Богомољка спада у ред најкрволочнијих животиња које познајемо, те се с пуним правом може назвати убицом и крволоком.

Богомољка (аутор roujo)
Богомољка (аутор roujo)

Богомољка се храни другим инсектима. Своје жртве хвата на тај начин што, из потпуног мировања у својој ловној позицији, при чему су сасвим слободне предње две ноге у положају отворених клешта, одскочи само за делић секунде и шчепа инсекта који јој се приближи. Отуда и њен природан ловни положај — увек слободан предњи пар ногу. А са унутрашње стране предњих ногу спремно чекају на жртву оштри зупци, попут канџи.

Креће се помоћу задња два пара ногу, или летећи кроз ваздух. Кажу да богомољка спада у веома редак ред инсеката који могу да окрећу главу укруг и посматрају иза својих леђа, а да не промене положај тела. Ако наиђе неки инсект, на пример лептир, богомољка снажно и брзо испружи предње ноге, зграби га у лету, стегне канџастом страном ногу, и потом започне полагано да га прождире.

Фамилија богомољки броји скоро 800 разних врста, од којих неке живе искључиво у одређеним пределима света.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

One thought on “Шта је то богомољка?”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s