Шта пчеле раде зими?

Има на хиљаде разних врста и подврста пчела. Отуда се и њихов живот и навике међусобно знатно разликују. Али за нас је вероватно најзанимљивије како пчеле производе мед и како „друштвене“ пчеле организују живот у својим заједницама.

Да би произвела мед, пчела најпре обилази цветове, пије њихов нектар и носи га у својој врећици у матичњак. Та врећица је саставни део пчелињег тела, проширење органа за варење, и налази се у предњем делу стомака, али сасвим одвојено од њега. Шећер, као саставни део нектара узетог са цветова, хемијски се мења још док се налази у врећици пчеле, што представља прву етапу у стварању меда из цветног нектара.

Пре него што се нектар претвори обрадом у мед, пчела отклања из њега највећи део воде помоћу процеса испаравања. Насупрот пчелама, бумбари у специјалним ћелијама, такозваним „медним лончићима“ држе мед који је још увек течан као и сам нектар, те им брзо ускисне. Али је зато мед који пчеле унесу у саће и тамо чувају испарио толико да скоро и не садржи воду, те се може одржати готово вечито.

А шта се дешава у току зиме? Да опет упоредимо бумбаре и пчеле. У крајевима где владају умерене температуре, младе матице бумбара увуку се дубоко у рупе у песку које су саме ископале или се склоне на нека друга погодна места и тако презиме. Оне су једини чланови заједнице који уопште преживе зиму!

У пролеће, свака преживела матица оснива нову друштвену заједницу.

Пчеле у кошници (аутор Max xx)
Пчеле у кошници (аутор Max xx)

Пчеле су много срећније. Имају способност прилагођавања чак и суровијим климатским условима. Њихова друштвена организација је веома ефикасна и сложена, те се донекле може упоредити са људском друштвеном заједницом.

У кошници, где пчеле живе, раднице веома прецизно подешавају температуру. Она се лети одржава стално на 32°C у деловима кошнице где се развијају младе пчеле. А за време зимских дана, температура у кошници не сме да падне испод 7°C изнад нуле. Мед из кошнице служи за прехрану пчела, али и као „гориво“. Располажу природним даром за спречавање пада температуре на тај начин што повећавају потрошњу меда.

Пчела са поленом (аутор macropoulos)
Пчела са поленом (аутор macropoulos)
Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s