Како се муве легу?

Као што сте чули, муве су разносачи болести. Мува угледа свет и проведе већи део живота по ђубриштима или местима где се заразне клице најбоље размножавају. Домаћа мува уистину бира за размножавање влажна места пуна трулих материја.

Женка полаже јаја која су беле боје и величине највише до једног милиметра. Из сваког јајета развије се танана ларва, попут црвића. То је стадијум ларве у развићу муве.

После свега пет или шест дана опна на ларви задебља и добије мрку боју. То је почетак стадијума лутке. Пет или шест дана касније из опне лутке искаче потпуно одрасла мува. Своју величину ће одржати све док живи, јер није правило да велике муве настају растењем малих мува. А свега десет дана потом одрасла мува-женка положи првих 100 до 150 јаја!

 Jaja muve (autor Kalense Kid)
Jaja muve (autor Kalense Kid)

Немају све муве исти развитак као домаћа мува. Неким врстама се јаја развијају у телу, те доносе на свет живе ларве. Друте полажу јаја која су одмах у стадијуму лутке.

Човек непрестано ратује са мувама, зато што су оне разносачи заразних клица. Муве је најбоље уништавати у зиму и у рано пролеће. Током хладних зимских дана оне се завлаче у тамне делове зграда, тражећи топлије куте. Тада се најлакше уништавају и хватају, пре него што пођу у потрагу за храном.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s