Да ли комарци преносе болести?

Да ли вам је некад, на излету или док сте шетали лепим месташцима, сва задовољства изненада покварио налет читавих ројева комараца? Не само што нам те животињице покваре лепо расположење, већ нам досаде својим упорним убодима.

Човек је дуго времена сматрао комарца досадним и врло непријатним створењем, и то је било све. Тек се XX века почело откривати да су комарци и те како опасни!

Најпре је мањи број научника почео сумњати да комарци преносе извесне болести, али, на жалост, никакав доказ није могао бити пронађен. Потом је забележено да неке врсте комараца преносе „елефантијазис“, ужасну тропску болест, а друге врсте доприносе епидемијама маларије и жуте грознице.

И као резултат ових открића, брзо је уследило озбиљно проучавање комараца. Изучаване су њихове врсте, бележило се све о њиховом животу и све више су усавршавани начини за њихово сузбијање.

Тако се, на пример, сада већ зна да постоји више од једне хиљаде разних врста комараца. Комараца има свуда по свету, али неке врсте живе одиста по целом свету, док се друге налазе само у одређеним пределима.

Комарац (аутор Nagamori)
Комарац (аутор Nagamori)

Само једна врста комараца, позната као „маларични комарац“, обухвата више подврста комараца, које су познате као разносачи ове тешке болести. Маларични комарац се распознаје по томе што на крилима има црне пегице. Када се одмара, стоји оборене главе, док му абдомен својим задњим крајем стоји знатно одмакнут од подлоге а грудни део заједно са главом примакнут подлози.

Друга врста опасних комараца преноси жуту грозницу. Такви комарци имају на ногама белу траку, а уздужну на горњем делу трупа; када се одмарају, рилица ствара угао у односу на труп.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s