Како се сок пење у стабло?

Сваки део људског тела прима одређену количину крви коју срце пумпа. Код биљака, сваки поједини део прима воду и храну, коју називамо сок. Али дрво нема пумпе јер оно нема срце. Како се онда сок пење у стабло?

Наука не може још тачно да разјасни ову мистерију! Постоји, разуме се, више теорија о томе, али ниједна од њих не даје потпун одговор. Научници верују да више различитих сила омогућују овај процес.

Како се сок пење у стабло

Теорија осмотског притиска

Према једној теорији, ово се постиже „осмотским притиском“. Код живих бића, течност и растворене материје пролазе кроз мембране. То се назива „осмоза“. Када ове растворене хемикалије дођу у контакт са мембраном, оне на њу врше притисак. Ако у раствору постоји много честица, оне јаче притискују на мембрану и пролазе кроз њу.

Минерали и вода, које биљке користе, долазе из корена. Пошто земља садржи више минерала него биљка, осмотски притисак омогућава минералима да продру у биљку. Растворени минерали остају у ћелијама биљке. Вода испарава. На овај начин у биљци се вода из земље стално пење према врху.

Теорија транспирације

По другој теорији, сок допире до горњих делова стабла због испаравања и кохезије воде. Испаравање воде из лишћа зове се „транспирација“. Сила која привлачи и држи заједно водене честице назива се „кохезија“.

Транспирација омогућава пењање воде у биљци. Како вода испарава из лишћа, она ствара вакуум у ћелијама које се налазе директно испод површине листа. Ове ћелије црпу сок из ћелија које се налазе испод њих, и тај процес се наставља све до корена биљке. Кохезија држи на окупу честице воде на њиховом пролазу кроз дрво.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s