Како се стварају прстенови на дрвету?

Кад се одсече неко дрво старије од годину дана и погледа пресек стабла, виде се наизменични светли и тамни кругови. По један светао и један таман круг чине годишњи прстен, или гôд; дрво ствара по један гôд сваке сезоне растења или сваке године.

Зашто су кругови светлије и тамније боје? Зато што дрво различито расте у разним годишњим добима. У пролеће и рано лето ћелије дрвета су веће и имају тање зидове те зато изгледају светлије. У позно лето ћелије су мање, имају дебеле зидове и налазе се чврсто приљубљене једна уз другу; тако се ствара тамнији круг.

Како се стварају прстенови на дрвету (годови) који показују старост дрвета

Старост дрвета може се одредити бројањем годишњих прстенова. Кад се посматрају прстенови дрвета, примећује се да се они разликују по ширини и многим другим детаљима. Ове разлике проузроковане су временским приликама које су владале за време одређеног годишњег доба. Разлика у светлости, у количини кише и минералима у земљи, произвешће разлику на прстеновима дрвета. Зато научници често посматрају и проучавају годове да би сазнали какве су биле временске прилике пре више година у разним деловима света.

Када дрво расте, његово стабло није једини део који се из године у годину увећава. Расте и његова кора. Наиме, дрво има танак прстен живих ћелија које се деле између стабла и коре, камбијум. Нове ћелије које се формирају на унутрашњој страни камбијума постају дрво, а оне на његовој спољној страни чине кору.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s