Како расте дрво?

Да би могло да расте, дрвету је потребна храна као и свим другим живим бићима. Како се дрво храни?

Дрво из земље добија воду и минерале. Из ваздуха узима угљен-диоксид, а зелена боја лишћа дрвета од енергије Сунчевих зракова ствара скроб, шећер и целулозу. Тако дрво обавља своје хемијске процесе да би могло да живи и расте.

Како расте дрво

Између средишта дрвета и његове коре налази се танак слој живих ћелија, способних за деобу, и тај слој се зове камбијум. Ту се стварају нове ћелије, а оне створене на унутрашњој страни камбијума претварају се у дрво. Оне које се стварају са спољне стране, постају ћелије коре. На тај начин током растења дрво повећава свој пречник.

Пречник дрвенастих делова дрвета постаје све већи, али то није увек случај са кором. Често се дешава да спољашња кора пуца, угине и отпада.

Дрво не расте само у ширину, него и у висину. На крају сваке гране или гранчице постоји група живих ћелија. У периодима активног развијања те ћелије се деле и стварају нове ћелије. Нове ћелије расту, образују ново лишће, као и додатне делове гране или гранчице. Овако расту гране.

После извесног времена ћелије на врху грана постају мање активне и грана почиње спорије да расте. Затим нове ћелије постају чврсте и љускасте, и ствара се пупољак. Током зиме сe ови пупољци лако виде на дрвету.

У пролеће се пупољци отварају или отпадају и грана поново почиње да расте. Тако видите да дрвеће из године у годину расте у ширину и у висину помоћу овог слоја камбијума и помоћу активних ћелија на врховима грана.

На попречном пресеку стабла виде се наизменични светли и тамни прстенови. Ова разлика у боји настаје због разлике у величини ћелија које стварају дрвенасти део. Светлији прстенови имају веће ћелије, које су настале у пролеће и рано лето. Уски, тамни прстенови су начињени од мањих ћелија, густо збијених, које су се образовале крајем лета. Сви ови прстенови показују количину дрвета образованог током године, и њихов број показује старост дрвета.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

One thought on “Како расте дрво?”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s