Шта су алге?

Ако сте имали код куће акваријум, вероватно сте приметили да се одједном појави нека зелена пена. То су алге. Кад пливате у неким језерима, наиђете на клизаве траве које вам се плету око ногу. И то су алге.

Постоји хиљаду врста алги и оне расту широм света, у мочварама, барама, језерима, рекама, па чак и морима. Има их од лаких, пенастих, до грубих, кожастих, које могу да буду дуге и по 30 метара.

Алге спадају у најпримитивније облике биљног живота. Неке од њих увек остају појединачне, независне ћелије. Друге расту на тај начин што из једне ћелије ниче друга, и тако образују дуге, перласте низове, а треће стварају љупке шаре испреплетане мреже ћелија. Неке алге се одвајају у групама и стварају нове колоније.

Алге

Све алге имају зелену боју звану хлорофил, помоћу које упијају Сунчеве зраке и производе храну. Тиме се алге разликују од гљива, које су им иначе сродне.

Најчешће су зелене алге те које стварају зелену скраму на мирним површинама бара. Поред хлорофила, неке велике морске алге и траве садрже и једну жућкастомрку боју. Поједине мрке алге имају стабљике тако дебеле и жилаве да могу да служе као конопци. Од неких алги се добија јод.

Црвене алге су врло привлачне морске биљке, нежног облика и разних нијанси црвене боје. Понекад их има толико да обоје воду у којој живе, као што се десило с Црвеним морем.

Дијатомеје су алге са сићушним љуштурама. Кад ове алге угину, љуштуре падну на дно и тако образују наслаге, које су понекад дебеле и по неколико метара.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s