Знаш ли шта је опрашивање?

Помоћу цвета биљка се размножава, ствара нове биљке сличне себи. Ботаничари дефинишу цвет као групу делова биљке чија је функција стварање полена или семена, или и једног и другог.

Најважнији делови цвета, са ове тачке гледишта, јесу тучкови и прашници. Многи цветови садрже у себи ове делове и то тако распоређене да се тучак или тучкови налазе у средини цвета окружени прашницима.

Опрашивање

У доњем, задебљалом делу тучка, плоднику, налазе се телашца која се зову семени замеци; из њих ће се развити семе. Најважнији део семеног заметка је мала јајна ћелија, тако сићушна да се може видети само под микроскопом.

Прашници имају поленове кесице на врху прашничке нити. Када се ове кесице отворе, из њих се ослобађа поленов прах, који је сличан веома ситној прашини и обично је жуте боје.
Да би постало ново семе, поленова зрнца са прашника морају бити пренета на тучак. Ово преношење полена назива се опрашивање, или оплођење цвета.

Опрашивање се збива на више начина. Понекад поленов прах једноставно сам пада на тучак. Обично, међутим, за опрашивање су потребни ветар или инсекти.

Међу биљкама за чије је опрашивање потребан ветар налазе се траве, не само ливадске траве, већ пшеница, кукуруз и друге житарице. Њихови прашници се лелујају на поветарцу. Поленов прах се истреса из кесица, лети кроз ваздух и пада на тучкове.

Опрашивање врло често врше инсекти, и то нарочито оних цветова који имају светлу боју или јак мирис, што привлачи инсекте. Инсекти долећу на цвет нектара, од кога праве мед, и ради полена, којим се хране. Док инсект прикупља полен са цвета, нешто полена се нахвата на његовом телу и, када после тога одлети на други цвет, он тај полен оставља на тучковима тога цвета.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

One thought on “Знаш ли шта је опрашивање?”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s