Знаш ли шта је хлорофил?

Кад бисте морали да издвојите једну главну особину по којој се биљке разликују од животиња, шта бисте издвојили? Зелену боју биљака. Наравно, има и неких изузетака, али основно својство биљака је њихова зелена боја.

Ова зелена биљна боја — хлорофил — спада у најзначајније материје на целом свету зато што омогућују биљкама да из земље и ваздуха узимају материју, и да производе храну. Кад биљке то не би чиниле, не би било ни људи ни животиња, јер не би имали чиме да се хране! Чак и оне животиње које се хране месом зависе од других животиња, које се хране биљкама. У ствари, свака намирница води порекло од биљака!

Зато је хлорофил, та чудесна зелена материја крја омогућује биљкама да хране људе и животиње, од највећег значаја за наш живот! Хлорофил се налази у ћелијама, а често и у стаблу и цветовима.

Уз помоћ хлорофила живо ткиво биљке може да упије енергију из Сунчеве светлости и да помоћу ње преображава неорганске хемијске састојке у органске или „животне“. Овај процес се зове „фотосинтеза“. Реч фотосинтеза долази од грчких речи које значе „светлост“ и „спајање“.

Постоје биљке које немају зелену боју — хлорофил. Како оне живе? Читава једна група гљива нема хлорофил и не може да ствара себи храну. Зато се оне хране на други начин. Кад узимају храну од других биљака или животиња, зову се „паразити“. Ако је узимају из иструлелих биљних и животињских остатака, зову се „сапрофите“.

Човек може да издвоји хлорофил из биљака и да га користи на различите начине. Он помаже да се униште извесне бактерије.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s