Шта је то реуматска грозница?

Реуматска грозница је болест од које обично оболевају младе особе. На жалост, она може да проузрокује озбиљно и трајно оштећење срца. Зато они који су је имали понекад морају строго да воде рачуна о свом начину живота, али су обично способни да воде нормалан живот.

Најчешће се болест јавља између шесте и деветнаесте године живота. Реуматску грозницу изгледа добијају лица која су нарочито осетљива на неке врсте бактерија из групе стрептокока.

Реуматска грозница

Скоро сви случајеви реуматске грознице настају после инфекције стрептококама: запаљења грла и крајника, носних инфекција и шарлаха. Зато је важно да се ове инфекције лече одмах и то под лекарским надзором.

Често су знаци реуматске грознице тако лаки да их оболела особа потпуно занемарује. Али лекар увек може да препозна ову болест, а лечење спречава да она добије много озбиљнији ток. Некада, кад деца пате од болова у зглобовима који се појачавају, она можда стварно имају лак облик реуматске грознице и треба их одвести лекару.

Оболели од реуматске грознице обично имају болове у зглобовима, нарочито у колену и лакту. У случајевима који изненада настају — акутним случајевима, постоји висока температура, а сви зглобови отичу, црвени су, осетљиви и изразито болни. Некада испод коже постоје чворови, који су знак озбиљног обољења. Лечење ове болести захтева сталну лекарску негу.

Реуматска грозница није оно што у свакодневном животу називамо реуматизам.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s