Шта су мале богиње?

Ова болест се јавља у свим деловима света. То је уобичајена дечја болест која понекад не мимоилази ни одрасле. Њен проузроковач је вирус — мала клица која се не може видети обичним микроскопом.

Мале богиње су заразна болест која се веома брзо шири. Зараза се шири преко капљица у ваздуху, када се болесник закашље. Преноси се и непосредним додиром са особом која је заражена, али код које се болест још није испољила. Од ове болести болује се само једном у животу. Одрасли који су прележали мале богиње у детињству не могу их добити од своје деце.

Мале богиње

У периоду од 10 до 12 дана после доласка у додир са вирусом појављују се црвене тачкице у грлу и устима. Температура расте, нос почиње да „цури“ и јавља се кашаљ. После једног до два дана цело тело је осуто црвеним пегама, а температура је и даље висока. Очи постају црвене и осетљиве на светлост.

Страшно, зар не? Али управо онда када оспе прекрију цело тело, температура изненада пада и дете се много боље осећа. Понекад у току малих богиња неке друге клице нападају плућа болесника и таква инфекција је знатно озбиљнија од самих малих богиња.

Епидемија (појава великог броја обољења) се обично јавља у великим градовима сваке две до четири године. У таквим случајевима болест обично не мимоиђе ниједно дете, осим одојчади до осам месеци, која су природно заштићена уколико су њихове мајке прележале ову болест. Мале богиње се обично јављају у пролеће. Лечење не предвиђа неки посебан поступак осим, понекад, серум, одмор и лежање у замраченој просторији.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s