Шта је то пантљичара?

Многи људи болују од пантљичаре и зато постоји велико интересовање за све што је у вези са њом. Пантљичара је врста пљоснате глисте; она је цревни паразит, што значи да живи у прибору за варење неке друге животиње или човека и храни се храном коју је домаћин делимично сварио. Домаћин пантљичаре је скоро увек неки кичмењак: риба, пас или човек. Пантљичара има сисаљке на глави, у виду прстена, помоћу којих се припија за унутрашњу страну црева. Она нема чулних органа као што су уши или очи.

Мишићи пантљичаре немају скоро никакву улогу, а њен живчани систем је примитиван. Она нема ни уста, ни прибор за варење, већ упија растворену храну површином свога тела.

Пантљичара

Постоји више врста пантљичара различите дужине, почев од 1 милиметра до 10 метара! Оне су различитог изгледа; могу да буду састављене од низа чланака, а могу бити и неподељене на чланке. Чланци расту један за другим стварајући се увек иза главе. Свака одрасла пантљичара је и мушког и женског пола.

Како пантљичара доспева у човечји прибор за варење?

Оплођена јаја пантљичаре избацују се са изметом напоље. Затим та јаја поједе свиња; из њих се у њеним цревима излегу ларве, које прогризу зид црева свиње и одлазе у друге делове њеног тела. Када се зауставе, образују бобицу.

Претпоставимо да човек поједе заражено свињско месо које није довољно кувано или печено. Кување убија ларве у бобици. Човечји сокови за варење ослобађају ларве. Оне се затим припијају за човекова црева и ту одрасту.

Пантљичара штетно делује на човека тиме што му одузима један део хране и што излучује неке отровне материје. Пантљичаре не изазивају смрт човека, осим у ретким случајевима. Данас постоје лекови помоћу којих се пантљичара успешно може избацити из црева.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s