Шта су антитела?

Бактерије су најраспрострањенија бића на свету. Све што додирнемо, сваки удисај ваздуха садржи милионе бактерија. Око 80 процената бактерија је безопасна. Неке су врло корисне, а само мала група бактерија је заразна и штетна за човека.

Пошто човек непрекидно уноси бактерије свих врста, очигледно је да су његово тело и тело бактерија у једној врсти „радног“ односа. Човечје тело носи колоније бактерија, а заузврат бактерије могу вршити корисне функције, као што је разградња неких врста хране.

А шта бива са штетним бактеријама које доспевају у наше тело? За борбу против штетних бактерија или клица људски организам ствара нарочите материје које се називају антитела. За сваку врсту клица стварају се посебна антитела. Она дејствују као јаке полицијске снаге. Чим опасан странац уђе, „полицајац“ га дочекује и прати да би га спречио да учини неко зло.

Али организам не ствара увек довољно антитела за сваку врсту штетних бактерија које доспевају у њега. Зато лекари често дају серуме који садрже антитела за борбу против различитих болести.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s