Зашто добијамо грозницу?

Ако се дете не осећа добро, мајка ће му одмах, још док не дође лекар, измерити температуру.

Просечна телесна температура људског тела износи између 36,5 и 37° Целзијуса. У болести долази до повишења температуре и онда обично кажемо да је болесник „у грозници“. Иако свака болест не изазива грозницу, ипак је многе изазивају, тако да је она скоро увек знак неке болести.

Температура болесника обично се мери два пута дневно, а бележи се на температурној листи која показује њено дизање и пад. Таква листа помаже лекару да установи болест. Кривуља температуре оболелог од запаљења плућа има карактеристичну слику. За друге болести кривуља температуре има друкчији изглед.

Чудно је да ми још увек не знамо шта је у ствари грозница. Ипак, познато нам је да она помаже у борби против болести. Ево како: услед обољења, животне функције се обављају убрзано и органи брже раде. Тело ствара више хормона и крвних зрнаца. Нашем телу су хормони и ензими веома потребни ради уништавања клица које су штетне. Крв брже струји, дисање је убрзано и због тога се организам лакше ослобађа непотребних материја и отрова. Но ипак, тело тешко подноси грозницу ако она траје дуго или ако се често јавља. Уколико траје 24 часа, уништава се залиха беланчевина која се налази у телу.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s