Шта је глувоћа?

Глувоћа и наглувост нису исто. Глувоћа значи потпун или скоро потпун губитак слуха. Неко је глув од рођења, а неко се роди са нормалним слухом, али га доцније изгуби због неког удеса или болести. Наглувост је слабљење слуха и јавља се најчешће у старости.

Глувоћа не може да се спречи ако је урођена. Али слабљење слуха може да се избегне. Оно је често проузроковано неком инфекцијом или болешћу која може делимично да оштети чуло слуха још у детињству. Такве болести су ангина, кијавица, богиње, шарлах, запаљење мозга и још неке.

Знатно ређе је узрок наглувости стварање тумора у уху. Такви тумори отежавају пролаз звучних таласа у ухо.

Понекад и бука проузрокује оштећење слуха. Ако је неко непрекидно изложен буци снажних експлозија или јаких треперења, па чак и индустријских машина, он полако и постепено губи слух. У овим случајевима веома снажни звучни таласи делују на део слушног механизма тако да се губи способност прихватања високих тонова. После педесете године живота могу настати промене у слушном живцу, па услед тога и делимични губитак слуха, наглувост.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s