Шта је геније?

Ту и тамо чујемо у школи о некоме кога људи сматрају генијем, или читамо у новинама како је неко учинио нешто тако изузетно да се о њему пише као о генију. И најзад, у историји смо учили о многим славним људима које сматрамо генијалним.

Шта је у ствари геније и од чега то зависи? Израз „геније“ се употребљава за некога ко има изванредно велику интелигенцију.

Да би неко постао признати геније потребно је да свет сазна за његова дела. Међутим, неко може да буде геније, а да никада није постигао ништа изузетно и да никада није постао славан, али је ипак његов коефицијент интелигенције једнак коефицијенту интелигенције славног генија. Могуће је исто тако да дела непризнатих генија нису призната само зато што нису била схваћена. Многи чију генијалност данас признајемо умрли су у сиромаштву верујући да нису успели, зато што за њиховог живота људи нису разумели њихов рад.

Генијалност није исто што и талент. Таленат је нарочита склоност и способност да се нека посебна врста посла обавља изванредно добро. То обично значи да постоји способност за врло брзо и лако учење неке вештине. На пример, неко може да буде талентован за свирање на клавиру, за клизање на леду или за сликање.

Али генијалност је више него таленат. Геније обично даје човечанству нешто што оно не би имало да није било њега.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s