Када кијамо?

Због неких чудних разлога кијање се дуго сматрало радњом која није само физичка, а многе приче и легенде давале су му неко посебно значење.

У ствари, кијањем се истерује ваздух из носа и уста. То је рефлексна радња изван наше контроле, а дешава се онда када се надраже живчани завршеци слузокоже носа, или мада је то чудно, када јака светлост надражи очни живац.

Кијање

Надражај који проузрокује кијање може настати услед отицања слузокоже носа, када добијемо назеб, или услед присуства страног тела које на неки начин доспе у нос, а може и услед алергије. Кијање је покушај да се помоћу ваздуха ослободимо онога што изазива надражај.

Још од најранијих времена свет је у кијању тражио нешто необично — неку врсту предсказања или предзнака. Стари Грци, Римљани и Египћани сматрали су да кијање благовремено упозорава на опасност и најављује будућност. Ми данас не можемо разумети зашто се, кад неко кине, каже „наздравље“, али је то по свој прилици у вези са веровањима из старих времена. Примитивни народи мислили су да кијање предсказује скору смрт, па су зато човеку који кија, који је, дакле, у опасности говорили „наздравље“.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s