Због чега плачемо?

Обично се мисли да су сузе само израз туге. А зна се да нам сузе теку врло често па и кад уопште нисмо тужни. Како је то могуће?

Наши очни капци су набори коже који се спуштају и дижу као позоришна завеса. Капак се покреће тако брзо да не смета нашем погледу. Ми нисмо ни свесни те радње иако се очни капци аутоматски отварају и затварају сваких шест секунди.

У спољном углу ока постоји сузна жлезда. Кад год трепнемо, излучује се течност — сузе — на отвору сузног канала, зато да би се испрала рожњача и спречило њено сушење. Нешто слично се дешава и када плачемо.

Да ли сте приметили да некоме теку сузе када се много смеје? Ево зашто. Када се јако смејемо, мишићи притежу сузне жлезде и оне почињу јаче да луче.

Каква је онда веза између суза и тужног расположења? Људско биће, једино у живом свету, плачем изражава своја осећања. Одојчад „дрече“, али не плачу док не почну да мисле и осећају.

Када смо тужни, наша осећања, уместо да се изразе речима, каналишу се у механизам који ствара сузе. То је рефлексна радња која се збива упркос вољи, зато што наш организам тако изражава осећања која не можемо или не желимо да изразимо речима.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s