Шта је рефлекс?

Кад вас прегледа, лекар понекад тражи од вас да прекрстите ноге, а затим вас малим гуменим чекићем удари по колену. Лекар тиме жели да провери ваш рефлекс. У овом случају то је један посебан, такозвани пателарни рефлекс, зато што чекићем удари у једну колену везу која се зове пателарна веза. Шта се дешава када чекићем удари у ову везу? Надражај полази од чулне ћелије у коленој вези и иде ка кичменој мождини. Ту се преноси на моторну ћелију, а ова шаље акциону струју мишићима ноге. Нога се трза, као да се спрема да удари непријатеља у самоодбрани.

Ова радња је рефлексна. Другим речима, она је аутоматска. Ми немамо никакву контролу над њом, зато што она није започета у нашем мозгу. На пример, када лежете у кревет и затварате очи, ви вршите вољну радњу. Али ако вам трунчица прашине улети у око, ви ћете га одмах затворити хтели то или не. Овај аутоматски покрет је рефлекс.

Према томе, рефлекс можемо да опишемо као аутоматску реакцију организма, без утицаја воље, на неки спољни надражај.

Како настаје рефлекс? Када сензитивне ћелије приме надражај са коже, он иде према кичменој мождини и одатле се преноси на моторне ћелије. Моторне ћелије упућују струје одређеним мишићима и изазивају њихов рад. Ови живчани импулси не пролазе кроз мозак.

Више од 90 процената свих радњи које врши човечји живчани систем су рефлексне радње!

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s