Каква је улога јетре?

Кад посматрамо неки орган човечјег тела, његова грађа и начин рада изгледају нам невероватни. Ни јетра није изузетак. То је највећа жлезда у организму и, поред мозга, највећи орган тела. Нормална јетра тешка је око један и по килограм.

Јетра је тако велика због улоге коју има. Она не само што производи сокове за варење у цревима, већ је и цедиљка за храну која долази из црева (изузев масти). Она прихвата храну сварену у цревима и у низу хемијских процеса даље је прерађује.

Јетра

Један од њених задатака је да преради беланчевине садржане у храни у беланчевине људског организма. Јетра претвара отровне материје у неотровне. Када човек уноси алкохол и кофеин, јетра претвара ове отрове у нешкодљиве материје. Ћелије јетре уништавају и неке бациле који доспевају у тело.

Храна и течности које смо унели у организам доспевају из црева преко крви у јетру. Крв из црева доноси у јетру хранљиве материје на прераду. Затим из јетре крв одлази у срце и из срца се разноси по целом телу. Јетра се у ствари налази између црева и срца, као нека врста бране за сувишне течности које би оптеретиле рад срца. Ако пијете велике количине течности, јетра ће убрзо да се повећа задржавајући сувишну течност.

Ћелије јетре луче жуч. Један од задатака жучи је стварање емулзије масти. То значи да жуч дели велике капи масти, које се налазе у свареној храни у врло ситне капљице и на тај начин омогућује телу да искористи масти.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s