Зашто се зуби кваре?

Животиње нижих врста мењају зубе током живота. Када зуби достигну потпуни развој и када се истроше, они испадају и на њиховом месту израстају нови.

Међутим, човек мења зубе само једном у животу. Зато је важно да их одржавамо и заштитимо од кварења. Зуби обично почињу да се кваре на глеђи: ту се најпре појави неки дефект. То може да буде скоро невидљива рупица, али пошто у устима увек има бактерија, оне убрзо продиру кроз овај отвор на површини и настањују се испод глеђи.

Пропадање зуба

Оне не могу да једу глеђ, али зато могу да се хране дентином, који је мекши, и лимфом, која се налази у каналима дентина. Бактерије ускоро нагризају зидове канала и испод глеђи се ствара шупљина. Квар може да остане непримећен неко време, али ако се услед рада бактерија зид зуба истањи, онда ћемо га приметити врло брзо: тада топлота и хладноћа могу брже да продру до шупљине пулпе. Пулпа заузима шупљину у средишном делу зуба и садржи живце. Топлота и хладноћа драже ове живце. Када је неки зуб осетљив на хладно или топло, то је знак за узбуну — зуб се квари!

Када бактерије продру кроз канале дентина у шупљину пулпе, оне налазе изванредну подлогу за исхрану и размножавање. Тада ми добијамо зубобољу. Кварење зуба се наставља, мрежа судова који снабдевају зуб храном пропада, а зуб, пошто више не добија храну, постаје мртва љуштура. Поука: идите редовно на контролу зубном лекару!

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s