Каква је грађа зуба?

Ако редовно перете зубе четкицом, да ли сте се можда запитали како то да их још нисте истањили? Међутим, зуби су веома чврсти — отприлике исто толико чврсти као стакло.

Сваки зуб има два дела: корен, или коренове, којим је усађен у вилицу, и круну, део који се може видети у устима.

Грађа зуба

Зуби се састоје претежно од минералних соли, од којих је највише калцијума и фосфора. Глеђ je чврста и сјајна материја којом је прекривена круна. Цемент је сличан кости и прекрива корен. Дентин је налик на слоновачу а сачињава основни део или тело зуба. Зубна пулпа се налази у зубу у шупљини која се зове зубна дупља. Зубна пулпа се састоји од ткива које садржи живце, артерије и вене. Они улазе у зуб кроз отвор на врху или у близини врха корена.

Зуби су, као што сте вероватно већ приметили посматрајући их у огледалу, различите величине и облика. У целој вилици има четири врсте зуба, од којих свака има посебан задатак. Секутићи на средини вилице секу или откидају храну. Очњаци, који се налазе до секутића са обе стране вилице, раскидају храну. Они имају дуге, масивне коренове и оштре, шиљате круне. Преткутњаци, који су одмах иза очњака, имају две квржице, и један или два корена. Они раскидају и гњече храну. Кутњаци, који су позади, имају више квржица и два или три корена. Они мрве храну.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s