Шта је масно ткиво?

Данас скоро свако води рачуна о својој телесној тежини и велики број људи и жена држи неку дијету. Може се рећи да „сало“ нико не жели.

Па ипак, масно ткиво, или сало, врло је потребно људском организму. Оно се нагомилава на следећи начин: на неким местима ћелије везивног ткива бивају испуњене масним материјама. Најпре се појављују сићушне капљице у унутрашњости ћелија. Оне се повећавају по обиму, спајају у велику кап и најзад испуњавају скоро целу ћелију. На крају, ћелија се претвара у велику кап масти окружену танком опном.

Структура масног ткива

Такве ћелије се стварају само на неким деловима тела. Уши, нос, чело и околина зглобова нормално немају масно ткиво. По правилу, женско тело нагомилава више масног ткива него мушко. На пример, нормално тело мушкарца садржи око 10 процената масног ткива, док нормално женско тело има око 25 процената. То значи да један млад човек може да има око 7 kg масног ткива у свом телу, а млада жена око 17 kg!

Организам нагомилава масти да би му служиле као резерва хране. Масти су нарочито погодне за ову сврху зато што су најбоље гориво које познајемо. Нормално свакодневно гориво које троши организам је шећер. Организам сагорева шећер врло лако; сагоревање масти је компликованији процес. Али масти имају двоструко већу топлотну вредност од шећера, те су зато нарочито погодне као резервна храна у телу. Када узимате недовољне количине хране за потребе вашег организма, резерве масти почињу да се троше.

Други разлог што је телу потребно масно ткиво јесте његова заштитна улога. Масно ткиво делује као гумени јастук. Не може се стиснути, зато што је еластично. Ови „јастуци“ од масти налазе се на седалном пределу, тако да можемо удобно да седимо, испод свода стопала, испод коже длана, на образима и у јастуцима на којима леже наше очне јабучице.

Трећа улога масног ткива јесте да човечје тело штити од прекомерног губитка топлоте.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s