Шта је алергија?

Бити алергичан значи бити изузетно осетљив на једну или више обичних материја. То могу да буду храна, хемикалије, лекови, чак и обична кућна прашина или честице које отпадају са мачке, пса или коња.

Материје које изазивају алергију називају се алергени. Зашто алергени утичу на неке људе, а на друге не? То медицина још није објаснила. Данас се мисли да наслеђе има извесну улогу у појави алергије. У многим породицама дедови и бабе, родитељи и деца су осетљиви на исту материју. Међутим, понекад је само један члан породице алергичан. Такође се верује да узбуђења имају удела у јављању алергије. Страх, љутина и забринутост изгледа да појачавају алергични напад.

Шта се догађа у организму кад неко има алергију? Сматра се да алерген, када доспе у организам, подстиче ћелије да стварају антитела. Антитела су једна од главних одбрамбених снага организма. Али када је у питању алергија, она доводе до нежељених реакција.

Мисли се да алергична материја заједно са антителима чије је стварање изазвала проузрокује у организму ослобађање хемијске супстанције — хистамина. А хистамин, делујући на крвне судове и на плућа, изазива алергичне појаве. Количина створеног хистамина је или врло мала, или га има само у нападнутим деловима тела, јер хистамин није нађен у крви људи који имају алергичне нападе.

Као што видите, има још много штошта да се сазна о алергији.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

2 мишљења на “Шта је алергија?”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s