Каква је улога крајника?

Већина људи мисли да имамо само два крајника постављена са сваке стране грла одмах поред језика. Али то није тачно.

Постоји неколико крајника различите величине. Крајници су мали чворови састављени од нарочите врсте ткива, које се зове лимфоидно ткиво. Због свог положаја, имају посебан задатак: они су прва одбрана од инфекције која улази кроз нос и уста.

Крајник

Највећи пар крајника који леже близу непца зову се непчани крајници. Високо и позади у ждрелу има неколико мањих крајника; њих називамо трећи крајник. Малих крајника има и позади, на језику, нешто испод његове површине.

Крајници су покривени истим глатким омотачем који облаже и уста. На крајницима се овај омотач спушта у дубину и понире у крајник. На тај начин се образују дубоки цепчићи који се зову крипте. Крипте задржавају клице и друге материје из уста. Бела крвна зрнца опкољавају клице које уђу у крипте и помажу да се те клице униште. Нормална улога крајника и јесте да се боре против инфекције.

Некад клице у овим криптама могу да савладају одбрану крајника и да изазову запаљење читавог крајника. Ово запаљење се зове тонзилитис или гнојава ангина. Један или много чешће оба крајника постају увећани и болни. Крипте су набрекле и некад из њих излази на површину крајника густ гној. Од ангине чешће оболевају деца него одрасли.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s