Шта су носни синуси?

Носни синуси су продужеци носне шупљине, нормално испуњени ваздухом. Човек има осам или више оваквих малих шупљина у костима чела и лица. У чеоној кости налазе се два синуса. Највећи синуси су у горњовиличним костима, а нешто мањи се отварају у горњем делу и на бочној страни носне дупље.

Све ове шупљине су обложене продужецима слузокоже носне дупље, а слуз из синуса слива се у нос. Постоје многа мишљења о томе зашто имамо синусе. Могуће је да они доприносе загревању ваздуха који пролази кроз нос и одржавању његове влажности. Или, можда омогућују јаче одзвањање (резонирање) гласа. Можда синуси испуњени нормално ваздухом постоје само зато да би лобања била што лакша.

Синуси

Запаљење синуса може да наступи после јаке кијавице или грипа или неке друге заразне болести.
У току запаљења синуса осећа се бол на лицу, челу или поред очију, који се обично јавља свакога дана у исто време. Понекад се јавља и јаче лучење слузи из носа. Бол је изазван притиском слузи која се сакупља у синусу, јер не може због отока слузокоже нормално да се слива у нос.

Запаљење синуса у горњовиличној кости понекад може да настане због обољења горњих зуба.

Запаљења синуса ретко захтевају да се изврши операција. А када се она врши, циљ је да се прошири отвор у носу да би се омогућило боље отицање слузи.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s