Како раде бубрези?

Бубрези су два спљоштена, пасуљаста, чврста органа која спадају у најважније органе нашег тела. Дуги су око 8 cm и леже са обе стране кичме у висини појаса.

Бубрези избацују непотребне материје из организма. За организам је исто толико важно да се ослободи онога што му није потребно и што не може да користи као што му је важно да унесе оно што му је потребно. Бубрези регулишу количину воде и других материја у крви.

Бубрези

У спољном делу сваког бубрега крвни капилари граде петље у облику малог клубета које је прекривено фином опном. У сваком бубрегу има око 1.500.000 ових клубади која се зову гломерули. Сваког минута кроз бубреге прође више крви него кроз ма који други орган. Клубад пропуштају кроз своје опне један део течности из крви која носи најфиније растворене материје.

Течност која пролази кроз опне зове се првобитна мокраћа. Она се сакупља у пехарастом зиду који прекрива свако клубе. Врло фина цевчица која се назива тубулус одводи мокраћу из пехара.

Док мокраћа протиче кроз ситне тубуле, у граничним ћелијама њиховог зида обавља се размена материја. Материје које су потребне организму враћају се у крв. Зато се шећер не губи из тела.

Састав бубрега

Велики део воде из цевчица се такође враћа у крв. На тај начин, бубрези обезбеђују задржавање довољне количине воде. Ако се неко зноји или не пије довољно воде, бубрези ће враћати више течности у крв. У том случају ће се стварати мање мокраће. Бубрежне цевчице такође омогућују регулисање киселости крви.

Све мале цевчице се прикупљају у унутрашњем делу сваког бубрега и уливају у једну фину кесу, карлицу бубрега. Мокраћа затим силази у две цеви које се зову уретери и спајају бубреге са мокраћном бешиком.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s