Шта је пулс?

Вероватно вам је стотину пута опипаван пулс. Сасвим је једноставно опипати сопствени или туђи пулс.

Рука се ставља у опуштени положај са палцем окренутим навише. Медицинска сестра кажипрстом опипава пулс на предњој страни ручног зглоба у близини палца. Откуцаји пулса се броје један минут. Пулс може исто тако да се опипа и на горњој страни стопала, на слепоочници и дуж бочних страна врата. Шта се при том броји и шта се опипава? Брзина пулса показује колика је брзина којом срце куца а опипава ое колики је приближно притисак у прибору за крвоток.

Пулс

У току рада срца настају паузе. За време паузе, зид аорте се грчи. Ово грчење нагони вишак крви (управо примљене из срца) да настави пут кроз прибор за крвоток. Наизменично ширење и скупљање или пулсирање ствара талас који пролази кроз целокупни систем артерија у организму. Пулсирање артерија, које се може осетити на било којој артерији опипљивој кроз кожу, назива се пулс.

Пошто пулс зависи од грчења срца, он нам говори о брзини срчаног рада. Брзина пулса зависи од потреба организма за крвљу. Мали организми губе више топлоте него велики те им је потребна и бржа циркулација крви. Зато брзина пулса малих птица износи скоро 200 откуцаја у минуту! Мачке имају брзину пулса 130, људи око 75, коњ 35, а слон само 25.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s