Шта је то трансфузија крви?

Потреба за давањем крви јавља се из много разлога: ако је неко рањен или тешко повређен, када прети опасност од смрти услед унутрашњег крвављења, затим, ако је потребно извршити операцију а болесник је телесно исцрпљен, итд. Каткад је неопходно да се хитно надокнади изгубљена крв или да се благовремено појача отпорност. Понекад пола литра или литар крви дате у вену спасава живот.

Идеја о трансфузији крви није нова. Још 1654. године италијански лекар Франческо Фоли покушао је да изврши трансфузију крви са једне животиње на другу. Доцније је било покушаја трансфузије животињске крви људима, али без успеха.

Данас је познато да животиње једне врсте не прихватају крв животиње неке друге врсте. Она у суштини делује као отров и увек проузрокује смрт. Тек у току првог светског рата постигнут је велики напредак у области давања крви. Тада се већ знало да се крв неких људи не може без опасности давати другим људима. To је довело до разврставања крви у четири крвне групе које се одређују лабораторијским методама.

Крв даваоца мора да одговара крви примаоца, па је због тога неопходно да се претходно утврди крвна група и једног и другог. У болницама постоје такозване „крвне банке“ у којима се крв чува на ниској температури, а даје се када се укаже потреба.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s