Какву улогу имају бела крвна зрнца?

Белих крвних зрнаца има у крви скоро 900 пута мање него црвених.

Мада су црвена зрнца далеко бројнија у крви и дају јој своју боју, бела крвна зрнца имају исто тако значајну улогу. Бела крвна зрнца се још називају леукоцити.

Најбројнији леукоцити су гранулоцити. Ове ћелије прелазе у крв и излазе из ње на оном месту на коме су се сакупиле клице или где је повређено ткиво. Неке од њих, које називамо неутрофили, увлаче у себе бактерије и уништавају их. Леукоцити стварају материје које варе и омекшавају мртво ткиво и образују гној.

Друга бела крвна зрнца се зову лимфоцити. Њихов број се често повећава када се у телу дуже време одржава нека инфекција. Она су саставни део телесног механизма за борбу против инфекција, тако да је њихова улога, као што видите, веома важна.

Трећа врста белих крвних зрнаца су моноцити. Ове ћелије, заједно са другим ћелијама у ткивима, имају способност да прихватају делове мртве материје. Оне могу такође да окруже неку материју, као што је прашина и да је спрече да дође у додир са здравим ћелијама ткива.

Иако су бела крвна зрнца тако потребна организму, ипак није добро кад их има сувише.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s