Шта су артерије, вене и капилари?

Нигде у свету не постоји систем транспорта чији се учинак може упоредити са учинком система за крвоток у човечјем телу.

Велики путеви и ауто-путеви свих врста повезују велике градове да би у њих могла да се допреми храна и други потребан материјал. Такви велики путеви у телу су артерије — судови који одводе крв из срца, и вене, кроз које се крв враћа у срце.

Артерије, вене и капилари

Међутим, и малим градовима и селима такође су потребни храна и снабдевање. Мали путеви и улице допиру до села и кућа, као што капилари у човечјем телу допиру до најмање ћелије.

Артерије леже дубоко у ткивима, осим у пределу ручног зглоба, на горњој страни стопала, на слепоочници и на бочним странама врата. На ма ком од ових места може се опипати пулс, што је за лекара веома важно.

Највеће артерије имају залиске на месту на коме излазе из срца. Ове судове граде многа еластична влакна и мишићи који могу да се шире и скупљају. Артеријска крв је светлоцрвене боје и креће се кроз артерије у таласима.

Проток крви

Вене леже ближе површини коже; крв је у њима тамније боје и креће се равномерније; оне имају залиске на одређеним растојањима целом дужином свога тока.

Далеко од срца, у свим деловима тела, велики крвни судови постају сићушни, танки као влас, и зову се капилари. Капилар је 50 пута тањи од најтање човечје власи! Он је тако танак да крвна зрнца пролазе кроз капилар само једно за другим, што значи да крв пролази кроз капиларе врло споро.

Шта се догађа када крв протиче кроз неки капилар? Крв не напушта капилар, али зид капилара је врло танак и састоји се од само једног слоја ћелија. Кроз овај зид крв предаје свој кисеоник околним ткивима, а заузврат прима угљен-диоксид који ослобађају ткива око тог капилара. Истовремено из крви прелазе друге материје које обезбеђују исхрану ткива, а штетни производи улазе у капилар.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s