Како крв циркулише?

Сасвим упрошћено речено, крв циркулише зато што је срце потискује као пумпа. Артерије и вене су цеви кроз које се крв разноси. Крв струји и преноси кисеоник из плућа и хранљиве материје из органа за варење у остале делове тела, а односи угљен-диоксид и непотребне материје из ткива.

Крвни судови су у ствари два система цеви, од којих је један велики, а други мали. Називамо их: велики и мали крвоток. Оба су повезана са срцем, „пумпом“, али међусобно нису спојена. Мали крвоток води од срца до плућа и назад, а велики иде из срца у разне делове тела и враћа се опет у срце.

Циркулација крви

Крвни судови се зову артерије, вене и капилари. Артерије односе крв из срца, а вене је тамо враћају. Капилари су мрежа најситнијих крвних судова која повезује венски и артеријски крвоток.

А сада реч-две о „пумпи“ — срцу. Оно се може упоредити са двојном зградом на спрат. Спрату одговарају десна и лева преткомора, а приземљу десна и лева комора.

Срце

Постоје „врата“ звана залисци између преткоморе и коморе на свакој страни, али ниједна између двеју „кућа“. Постоје исто тако излазна врата обеју комора која воде у артерије и улазна врата која воде из вена у преткоморе. Сва врата у здраврм срцу добро се затварају, зато што крв, једном истиснута из срца, не сме да се врати кроз исти отвор. Залисци се отварају и затварају са сваким ударом срца.

Ако бисмо пратили пут крви кроз цело тело, запазили бисмо ово: крв са кисеоником из плућа долази у леву преткомору (на „спрат“). Одатле прелази у леву комору (у „приземље“), а затим у једну велику артерију која се зове аорта. Она са својим гранама одводи крв у све органе и делове тела.

Кроз капиларе крв прелази из најмањих артерија у најмање вене. Одатле тече све већим и већим венама, а из црева, слезине, и желуца пролази прво кроз јетру и најзад се сва крв сакупља у десној преткомори срца. Одатле прелази у десну комору, а из ње у артерије које воде у плућа. Тамо се она ослобађа угљен-диоксида и извесног дела воде, а уместо тога узима кисеоник. Тада је спремна да се врати у леву преткомору и читав процес почиње изнова.

Срце одрасле особе има величину стиснуте песнице, а тежи око 300 грама, пa ипак, оно за 24 часа произведе енергију довољну да се подигне око 70 тона или једна локомотива на 33 cm изнад земље!

У току дана срце се 100.000 пута згрчи и опусти. Срце одраслог мушкарца за 24 часа испумпа 16,5 литара крви.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

One thought on “Како крв циркулише?”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s