Како раде наши мишићи?

У неким деловима тела постоје ћелије које могу да се згрче или опусте; то су мишићне ћелије. Има их две врсте: глатке и попречнопругасте.

Глатки мишићи се налазе у многим деловима тела и помажу рад скоро свих органа: скупљају и шире зеницу ока, регулишу дисање, омогућују рад црева, итд. Грчење глатких мишића је снажно, али споро.

Тамо где је потребно брзо кретање налазе се ћелије попречнопругастих мишића. Сви мишићи који покрећу наше удове су попречнопругасти.

Врсте мишића

У човечјем телу има 639 мишића. Мишићи су у ствари меснати делови тела. Месо купљено код месара је попречнопругасти мишић. Мишићи су разних величина и различитог облика. У мишићу средње величине има око десет милиона мишићних ћелија, a у целом телу око шест милијарди мишићних ћелија!

Свака од ових шест милијарди мишићних ћелија је налик на мотор са десет цилиндара поређаних у један ред. Цилиндри су сићушне кутије које садрже течност. Мишић се грчи када мозак шаље поруку овим сићушним кутијама. За делић секунде течност у оваквој сићушној кутији се згушњава; а затим поново постаје течна. Тако долази до грчења и опуштања мишића.

Мишићи у нашем телу које можемо свесно да покрећемо су попречнопругасти. Глатки мишићи (на пример, они који учествују у варењу) раде независно од наше воље. Када је мишић подстакнут на акцију, он реагује брзо: може да се згрчи за мање од десетине секунде. Али пре него што стигне да се опусти, стиже друга порука. Он се грчи и опет грчи. Грчења настају тако брзо да се стапају у једну радњу, што се изражава несметаним и непрекидним радом мишића.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s