Од чега се састоје кости?

Чврстина нормалних, здравих човечјих костију је невероватна. Кости морају да буду јаке, јер оне чине костур, или скелет, на који се ослања цело тело. Кости се по облику и величини разликују, зависно од врсте животиње којој припадају. Рибе и мале птице имају ситне кости. Слон има кости које теже неколико стотина килограма!

Све кости су сличног састава. Кост је тврда, сивкастобеле боје; две трећине коштаног ткива чине неорганске, или минералне материје, нарочито фосфатни креч. Ово даје костима тврдину, али их истовремено чини ломљивим. Преосталу трећину кости чини органска материја. Она даје костима чврстину и отпорност према преломима. Средиште кости је сунђерасто и испуњено коштаном сржи. Један део коштане сржи је складиште масти, a у другом делу те сржи стварају се крвна зрнца. У костима се налази и мала количина воде, која постепено нестаје са старењем организма. Што је у костима мање воде, то је количина минералних материја већа, услед чега кости постају ломљивије и спорије срастају после прелома.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s